Prirodni bazeni koncept


Prirodni bazen – mini eko sistem

Glavnu ulogu kod prirodnih bazena imaju vodene biljke i mikroorganizmi, čija odgovarajuća kombinacija održava vodu u prirodnom bazenu čistom.

Ovo prirodno filtriranje vode odvija se tako što biljke apsorbuju organske materije i na taj način čiste vodu. Uloga mikroorganizama je da razlažu organski otpad tako da ga biljke mogu apsorbovati.

prirodni bazeni

prirodni bazeni

Prirodni bazeni se sastoje iz dva dela

Dva dela odnosno dve zone prirodnog bazena su zona regeneracije, u kojoj su smeštene biljke i koja ima ulogu prirodnog filtera za vodu, i zona za plivanje.

Preporuka je da zona regeneracije bude minimum 50% veličine zone za plivanje, s’ tim da je zona regeneracije plića od zone za plivanje. Zona regeneracije i zona za plivanje su fizički odvojene pregradnim zidom, koji je malo ispod površine vode, kako bi dozvolio kretanje vode između dve zone, a onemogućio da biljke pređu u deo za plivanje.


Kako funkcioniše prečišćavanje vode kod prirodnih bazena?

Prečišćavanje vode u prirodnom bazenu odvija se potpuno bez hemikalija. Za prečišćavanje vode služi zona regeneracije, odnosno biljke, koje čine prirodan filter. Biljke apsorbuju odnosno hrane se organskim materjama, a samim tim voda se čisti.

Dno zone regeneracije prekriveno je šljunkom koji služi kao filter. Pod njim su raspoređene cevi koje imaju ulogu da prečišćenu vodu iz zone regeneracije odvedu do zone za plivanje.


Jezero za plivanje ili prirodni bazen

Jezera za plivanje dizajnirana su po ugledu na prirodna jezera - nepravilnog oblika, okruženi biljkama, po želji sa stenama i vodopadima.

Prirodni bazeni su klasičnijeg dizajna – pravouglog oblika, sa manje biljaka ili potpuno bez njih. U tom slučaju, prečišćavanje vode obavlja se pomoću sistema bioloških filtera.

prirodni bazeni
prirodni bazeni

Prirodni bazeni su inspirisani prirodom

Osećaj kao da plivate u prirodnoj reci ili jezeru je takođe nešto što prirodne bazene čini posebnim.

Mir, spokoj i potpuna povezanost sa prirodom koju pruža kupanje u prirodnim bazenima imaju pozitivan uticaj na naše celokupno zdravlje.


Prirodni bazen i živi svet

Okolina prirodnog bazena može imati značajnu ulogu kao stanište za različite životinjske vrste. Posmatranje živog sveta i interakcija sa njim može biti interesantna aktivnost i prilika da deca nauče da vole prirodu i žive u skladu sa njom.

S’ obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva da voda u zoni za kupanje bude čista, zonu za kupanje treba držati bez životinja kao što su ribe, patke I druge. Kao prvo, one čine vodu mutnom. Drugo, one povećavaju nivo organskih materija u vodi, a da bi sistem samočišćenja dobro funkcionisao potrebno je da nivo organskih materija bude što niži.

Ono što je važno znati je da komarci nisu stanovnici prirodnog bazena i njegove okoline, jer bistra, tekuća voda ne privlači komarce.

prirodni bazeni

Prirodni bazen je samoodrživ sistem

Odžavanje podrazumeva brigu o vodenom bilju (rezanje biljne mase na jesen, izmeštanje određenih plutajućih biljaka), čišćenje skimera i usisavanje dna zone za plivanje.